Telefon: 32 7936788

Witamy w LAVEA

1. Składniki naturalne w mydłach i kosmetykach

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Aloes w kosmetykach

Algi (Algae) zawierają duże ilości mikro i makro elementów, które są niezbędnymi czynnikami dla procesów życiowych tkanek. Algi to "Zielony kosmetyk przyszłości" który wzmacnia odporność organizmu, stymuluje metabolizm komórek i widocznie ujędrnia skórę. Badania wykazały, że algi chronią ludzkie keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników opóźniając starzenie skóry. Ekstrakty z alg morskich usuwają także toksyczne substancje zalegające w skórze, mają właściwości głęboko penetrujące i emulgujące tłuszcz. Algi regularnie stosowane powodują znaczny ubytek tkanki tłuszczowej, poprawiają gładkość i elastyczność skóry.

Algi brunatne (łac. Ascophyllum Nodosum) pochodzą z czystych, głębokich wód oceanicznych. Organizmy te zawierają pełną gamę składników odżywczych, soli mineralnych i witamin. Algi brunatne dostarczają makro i mikroelementy (m.in. wapń, magnez, sód, potas, siarka, fosfor, jod, miedź, cynk, selen), polisacharydy, tłuszcze (wraz z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi NNKT), witaminę C, E, K, witaminy z grupy B, prowitaminę A. Ascophyllum nodosum znajdują zastosowanie między innymi w produktach anty-aging, łagodzących podrażnienia, do pielęgnacji po kąpielach słonecznych. Algi brunatne intensywnie nawilżają wysuszoną i zmęczoną skórę całego ciała, odżywiają i ujędrniają, poprawiają wygląd i koloryt skóry, likwidują trądzik oraz zmiany skórne spowodowane trądzikiem i wspomagają likwidację cellulitu.

Algi morskie, mech irlandzki (łac. Chondrus Crispus) wydobyty z północnej części Oceanu Atlantyckiego. W języku irlandzkim nazywany jest Carragaheen co oznacza "mech skały". Algi te posiadają właściwości adaptogenne i antyoksydacyjne. Dzięki zawartości białek, polisacharydów, mikroelementów takich jak jod, żelazo i bromu, witaminy A i B1 oraz wiele substancji zapobiegających krzepnięciu krwi. Między innymi algi te skutecznie można stosować w okresie rekonwalescencji po chorobach zakaźnych, mają głównie własności przeciwzapalne oraz działają efektywnie przy opryszczce. Przeciwdziałają pojawieniu się zmarszczek i dobroczynnie działają na spękaną skórę.

Algi morskie Nori (łac. Porphyra Umbilicalis) to japońskie wodorosty zawierające dużo białka, witamin i minerałów, które wnikają w skórę czyniąc ją gładką i przyjemną w dotyku. Algi to zielony kosmetyk przyszłości, wzmacnia odporność organizmu, stymuluje metabolizm komórek oraz widocznie ujędrnia skórę. Zawarte w algach Nori polifenole posiadają właściwości antyoksydacyjne, antyrodnikowe i przeciwzapalne.

Aloes (łac. Aloe Vera) łagodzi podrażnioną skórę, zmiękczając ją i nawilżając. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i odbudowującym naskórek aloes doskonale ochrania skórę przed słońcem i problemami z tym wynikającymi. Aloes jest stosowany w pielęgnacji skóry suchej ze skłonnościami do wysypek i zaczerwienień. Właściwości łagodzące aloesu sprawiają, że doskonale nadaje się także do skóry zmęczonej i zniszczonej.

Arbuz (łac. Citrullus Vulgaris) ma działanie zmiękczające i nawilżające na skórę. Współczesne badania potwierdzają dobroczynny wpływ tego owocu na zdrowie i urodę, a szczególnie właściwości wzmacniające naturalne mechanizmy obronne organizmu do walki z wolnymi rodnikami. Sok zawiera magnez, kwas foliowy, beta karoten oraz witaminy B2, B6 oraz C. Jednak najcenniejszymi składnikami obecnymi w arbuzie są antyoksydanty glutation i likopen - bardzo silny antyoksydant, z grupy karotenoidów, obecny w czerwonych owocach i warzywach. Arbuz działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry, działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory.

Arnika górska (łac. Arnica Montana) jest bardzo popularnym ziołem górskim. Wyciąg z arniki likwiduje obrzęki, łagodzi ból po urazach stawów i mięśni. Substancje czynne z ekstraktów z arniki bardzo dobrze przenikają przez naskórek, docierając do głębiej położonych warstw skórnych. Ma działanie przeciwzapalne, usprawniające krążenie i uszczelniające naczynia krwionośne. Ekstrakt z arniki ma też właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe, a ponadto wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek. Natomiast bakteriostatyczne i bakteriobójcze właściwości arniki przyczyniają się do szybszego gojenia się i regeneracji uszkodzonych tkanek

Bakterie mlekowe (łac. Lacteolus Bacteria) zawarte w jogurcie są to bakterie posiadające zdolność do przeprowadzania procesu utleniania czyli tzw. fermentacji, wytwarzające kwas mlekowy jako jego główny produkt. Fermentacja jest od tysięcy lat głównym sposobem zabezpieczania żywności przed psuciem. Mikroorganizmy biorące udział w fermentacji powodują zmiany chemiczne i fizyczne w wyniku których powstający produkt może być znacznie dłużej przechowywany. Bakterie kwasu mlekowego obniżają pH środowiska przez co hamują wzrost drobnoustrojów psujących żywność i patogenów (czynników chorobotwórczych). Jogurt zawiera witaminy B2 i B12, proteiny mleczne i biopierwiastki (wapń, cynk, fosfor), głęboko nawilża skórę, odżywia i regeneruje, zapobiega utracie jej elastyczności. Rozjaśnia przebarwienia i złuszcza zrogowaciały naskórek.

Bacopa (łac. Bacopa Monnieri) to roślina z rodziny Scrophulariaceae, która pochodzi z rejonów tropikalnej i subtropikalnej Australii, Azji i Ameryki (tereny podmokłe). Zawiera szereg substancji czynnych (saponin sterydowych) takich jak monnieryna, bakozydy A i B, oraz fitosterole, flawonoidy i glikozydy, a także alkaloidy herpestyna i brahmina. Przypisuje się tej roślinie zdolność do intensyfikowania procesów syntezy białek oraz działanie przeciwstresowe. Ekstrakt z bacopy poprawi nasze samopoczucie podczas gdy musimy zażyć relaksu i odpoczynku. Posiada także właściwości antyoksydacyjne oraz pozytywnie wpływa na regenerację skóry. Składniki bacopa należą do wymiataczy wolnych rodników i nadtlenków. Aktywują procesy odtruwania i hamują stany zapalne. Bacopa wchodzi również w skład zaawansowanych stacków kreatynowych (mieszanka kreatyny, aminokwasóww i witamin), a także preparatów ziołowych wspomagających regenerację oraz poprawiających zdolność koncentracji i nastrój.

Bambus (łac. Bambusa Vulgaris) to roślina o wszechstronnym zastosowaniu, która dotarła do Europy z odległej Azji, gdzie symbolizuje równowagę i dobre samopoczucie. Właściwości tej niezwykłej rośliny wykorzystuje się w produktach spożywczych ale również w kosmetyce, gabinetach odnowy biologicznej i spa.
Przyspiesza przemianę materii w komórkach, usprawnia wydzielanie toksyn, odświeża i dodaje skórze blasku. Jest bogaty w krzemionkę przez co wzmacnia skórę, paznokcie i włosy. Pobudza również metabolizm, dzięki czemu wyszczupla ciało i redukuje cellulit. Trawa bambusowa ma niezwykłą moc odradzania się. Jeśli zostanie ścięta, to już podczas następnej pory deszczowej wypuszcza nowe pędy. Sok z liści bambusa bogaty jest w sole mineralne, mikroelementy i olejki eteryczne. Pobudza skórę do działania, przyspiesza przemianę materii, usprawnia wydalanie toksyn. Dzięki temu po stosowaniu kosmetyków zawierających olejki bambusowe skóra staje się gładsza, świeża i ma ładniejszy koloryt.

Beta-karoten (prowitamina A) razem z witaminą C oraz witamina E wchodząca w skład mydła, należy do grupy związków o właściwościach przeciwutleniających (tzw. antyoksydantów). Antyoksydanty są niezbędne do regeneracji i budowy tkanek skóry, zapobiegają jej uszkodzeniom i przedwczesnemu starzeniu

Bez, Lilak pospolity (Lilac, Syringa vulgaris) to pachnąca roślina pochodząca z rejonów Półwyspu Bałkańskiego. Jest uprawiany w wielu krajach świata, a stał się szerzej znany w Europie w XVI wieku, kiedy został sprowadzony z obszarów Turcji. Bez (lilak) zachwyca nas corocznie w maju swoimi pięknymi i intensywnie pachnącymi kwiatami. Kwiaty te, a także liście lilaka pomagają w łagodzeniu dokuczliwych bólów reumatycznych. Do celów leczniczych ścina się kwiaty bzu tuż przed rozwinięciem.

Bluszcz pospolity (łac. Hedera Helix) zawiera w liściach flawonoidy (kemferol, kwercetyna, rutyna) które uszczelniają ściany naczyń włosowatych, usprawniają krążenie krwi, łagodzą lokalne stany zapalne i ułatwiają odpływ limfy, zapobiegając obrzękom. Przyczyniają się także do rozbijania tkanki tłuszczowej. W rezultacie więc ekstrakty z liści bluszczu są bardzo pożądanym, bo skutecznym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do zwalczania cellulitu (tzw. pomarańczową skórkę). Z uwagi na właściwości przeciwzapalne bluszczu zalecany jest także w leczeniu stanów zapalnych skóry, którym towarzyszy świąd. Saponiny bluszczu mają właściwości antyseptyczne i jednocześnie zmiękczające naskórek. 

Błoto z Morza Martwego czarne (Black Dead Sea Mud) ma właściwości pielęgnacyjne i terapeutyczne. Jest skuteczne w zwalczaniu cellulitu, tkanki tłuszczowej oraz rozstępów oraz pomocne w bardzo różnych problemach dermatologicznych. Specyficzny skład minerałów w błocie z Morza Martwego czynnie przyczynia się do odnowy i regeneracji komórek skóry. Minerały przenikają głęboko do warstw skóry, oczyszczają ją i usuwają obumarłe komórki naskórka. Błoto pobudza układ krążenia, usuwa niepożądane substancje szkodliwe dla organizmu co przyspiesza przemianę materii.

Borowina (łac. Lutum) pobudza krwiobieg, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Zawiera mikro i makroelementy, sole mineralne i kwasy huminowe. Borowinę stosuje się w postaci kąpieli, zawijania i częściowych okładów. Borowinowy skarb ma bardzo szerokie wskazania lecznicze w chorobach reumatycznych, schorzeniach narządów ruchu i chorobach skóry. Borowina wykorzystywana jest do zabiegów modelujących sylwetkę i likwidujących cellulit. Duże stężenie aktywnych związków ma znaczenie przy detoksykacji tkanek objętych cellulitem, a co za tym idzie znacznemu zmniejszeniu tzw. "skórki pomarańczowej". Skóra po zabiegu jest gładka jak aksamit, ujędrniona i elastyczna. Borowina rozszerza naczynia krwionośne nie tylko skóry, ale też tkanek głębiej położnych, poprawia ich ukrwienie i obniża napięcie mięśniowe. Właściwości kąpieli borowinowych sprawiają, że temperatura tych części ciała, które są gorzej ukrwione i wykazują niższą temperaturę skóry podwyższa się bardziej niż części ciała o normalnym ukrwieniu. Borowina resorbuje z powierzchni skóry wydalane z tkanek głębiej położonych produkty uboczne przemiany materii. Także z wydalanym z organizmu potem zostają wydalone sole, tłuszcze, cholesterol i kwas moczowy. W ten sposób wydaleniu może ulec wiele odpadowych produktów przemiany materii.

Botoks (Botox) jest najpopularniejszą metodą wygładzania zmarszczek głównie w górnej części twarzy tzw. zmarszczek mimicznych. Stosuje się go do zabiegów związanych ze skurczami mięśni gałki ocznej, problemami z koordynacją oka, nadmiernemu poceniu się, a przede wszystkim do kuracji przeciwzmarszczkowej na kurze łapki, na zmarszczki między brwiowe i do usunięcia bruzd na czole. W zabiegach ostrzykiwania wykorzystywana jest oczyszczona postać toksyny botulinowej typu A. Wstrzyknięcie niewielkich dawek preparatu botoksowego likwiduje i zapobiega zmarszczkom mimicznym wywołanym przez kurczenie się mięśni twarzy. Maseczka z botoksem i żeń-szeniem jest natomiast mniej inwazyjnym sposobem wygładzania zmarszczek.

Brzoskwinia (łac. Persica Vulgaris Mill.) pochodzi ze środkowych i północno-wschodnich Chin w których była już uprawiana 4000 lat temu. Brzoskwinię otaczano czcią i traktowano jak relikwię. Jeszcze przed naszą erą dostała się do Azji Mniejszej i do Rzymu, a w Polsce liczniej pojawiła się w VIII wieku. Brzoskwinia zawiera węglowodany, związki magnezu, fosforu, witaminę C, potas, a także beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Ma też witaminy z grupy B, witaminę PP, magnez, żelazo i wapń oraz śladowe ilości boru, selenu, manganu, cynku, miedzi. W kosmetyce naturalnej istnieje takie określenie jak „brzoskwiniowa cera” – oznaczające gładką i jędrną skórę. Brzoskwinie mają działanie zasadotwórcze, łagodzące i zmiękczające naskórek. Kobiety dzięki zastosowaniu kosmetyków do pielęgnacji ciała z wyciągiem z brzoskwiń zawdzięczają młodą i zadbaną cerę.

Brzoza (łac. Betula Pendula) symbolizuje radość i jest za ważną roślinę leczniczą. Zawiera betulinę i kwas betulinowy, które jako składniki kosmetyczne,  mogą być stosowane do pielęgnacji skóry i włosów. Sok z brzozy znany jest z właściwości oczyszczających. Ekstrakt z brzozy wykazuje działanie antyoksydacyjne, jest naturalnym antyoksydantem, który chroni skórę przed wolnymi rodnikami i czynnikami rakotwórczymi oraz przyśpieszającymi jej starzenie.  Ma także działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe, reguluje wydzielanie sebum, pobudza syntezę kolagenu i elastyny oraz hamuje rozwój bakterii trądzikowych. Niweluje przewlekłe wypryski (egzemy) oraz trądzik pospolity, różowaty i sterydowy.

Chaber (łac. Centaurea Pindicola) zawiera antocyjany z których najważniejszymi są cyjanina i pelargina, kwasy organiczne, niewielkie ilości garbników i sole mineralne, a przede wszystkim duże ilości manganu. Oliwka chabrowa aromatherapy exclusive wytwarza w kąpieli mleczną emulsję, która pozostając na skórze chroni ją przed podrażnieniem i wysuszeniem.

Chlorofil (chlorophyll) ma budowę zbliżoną do hemoglobiny, poprawia ukrwienie skóry. Podnosi właściwości przeciwutleniające witaminy E, która zawarta jest w balsamie. Ma szeroką aktywność biologiczną, włączając w to także gojenie się ran i właściwości przeciwzapalne. Jest doskonały na piegi wspomagając ich likwidację. Chlorofil to jeden z czterech znanych w przyrodzie najsilniejszych fito związków przeciwnowotworowych.

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6