Telefon: 324532236

Witamy w LAVEA

2. Składniki naturalne w mydłach i kosmetykach

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Olejki w kosmetykach naturalnych

Chmiel (Humulus Lupulus) posiada właściwości lecznicze. Napar z chmielu przejawia spore i skuteczne działanie uspokajające. Zalecany jest w bezsenności i wyczerpaniu psychicznym. Przynosi ulgę reumatykom oraz dość skutecznie uwalnia od wyprysków, wrzodów, ropiejących krost i egzem. Pozytywnie wpływa także na gojenie się ran.

Cukier (Sugar) nierafinowany brązowy jest dodatkiem w peelingu nie tylko o działaniu mechanicznym, ale również odżywczym. Cukier trzcinowy nie był poddany oczyszczaniu, ponieważ proces ten niestety eliminuje wiele cennych pierwiastków (m.in. żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor). Cukier stosowany jest w produkcji preparatów nawilżających do skóry, a także w kosmetykach do pielęgnacji włosów, bo nawilżają je i zapobiegają rozdwajaniu końcówek, a także w peelingach, bo cukier jest doskonałym środkiem ściernym. Dokładnie oczyszcza on skórę i usuwa martwe komórki nie wywołując przy tym podrażnień ani uczuleń. Cukier jest także stosowany przy wykonywaniu depilacji.

Czarnuszka (łac. Nigella Sativa) egipska zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas olejowy, kwas alfa-linolenowy, olejek eteryczny i witaminę E. Polecana przy alergii, zapaleniach skórnych, trądziku i grzybicach, hamuje rozwój tych zapaleń. Czarnuszka uważana jest za roślinę o właściwościach leczniczych już od setek lat. O mydle z czarnuszką powinny pomyśleć także osoby młode zwłaszcza, jeżeli zmagają się z problemem trądziku młodzieńczego i z niepokojem obserwują brak postępów w jego leczeniu nawet pomimo tego, że sumiennie stosują się do zaleceń dermatologa.

Czekolada (Chocolate) w dawnych czasach była traktowana z niezwykłą czcią i pełniła szczególną funkcję podczas odprawiania świętych rytuałów. Ze względu na swe własności i działanie zyskała miano "Napoju Bogów". Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu i dlatego nazwana jest hormonem szczęścia. Poza tym nie tylko świetnie smakuje ale ma bardzo dobry wpływ na skórę i jej wygląd. Podstawę czekolady stanowi masło kakaowe mające działanie pielęgnacyjne i nadające przyjemny aromat. Zawiera cynk, magnez i wapń oraz jest bogatym źródłem witamin A, E, F, H i soli mineralnych.

DHEA (Dehydroepiandrosteron) jest chemicznie podobny do testosteronu i podnosi jego poziom. Natomiast poziom DHEA zaczyna się podnosić w wieku 7 lat, a swój szczyt osiąga w wieku 24 lat u mężczyzn oraz w wieku 15-19 lat u kobiet. Potem stopniowo spada, aby w wieku 70 lat zachować tylko 10 procent z dawnej "świetności". Ludzie starsi z wyższym poziomem tego hormonu są zdrowsi fizycznie i umysłowo niż ich rówieśnicy z mniejszym poziomem. Hormon DHEA ma więc działanie odmładzające.

Dziki pochrzyn (łac. Dioscorea Root Extract, ang. Wild Yam) zawiera saponiny sterydowe, gdzie wśród nich znajduje się diosgenina. Ponieważ budowa diosgeniny jest zbliżona do dehydroepiandrosteronu (DHEA), główna substancja czynna dzikiego pochrzynu zwana jest fito-DHEA. Związek ten jest cennym surowcem kosmetycznym wspomagającym procesy metaboliczne w komórkach skóry. Badania in vitro potwierdziły, że stymuluje on podziały komórek skóry właściwej dzięki czemu skóra zachowuje kształt typowy dla młodych struktur. Ekstrakt z dzikiego pochrzynu wskazany jest do stosowania w kosmetykach pielęgnacyjnych dla cery dojrzałej, suchej, wiotkiej.

Ekstrakt z pestek grejpfruta (Grapefruit Seed Extract, Citrus Paradisi) to czysty koncentrat bioflawonoidów i witaminy C, a użyty został jako naturalny konserwant. Pozytywnie działa na skórę, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie na skórę, zabija wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty. Wzmacnia układ odpornościowy organizmu, pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Jako wyciąg z pestek jest produktem naturalnym, zawierającym tzw. kompleks C utrzymujący równowagę fizjologicznej organizmu.

Ekstrakt ze słodu (Malt Extract) zwiększa syntezę lamininy w warstwie podstawnej skóry (połączenie dermy i epidermy). Natomiast w epidermie i dermie wytwarzane są substancje, które zapewniają skórze odpowiedni wygląd, koloryt, jędrność, elastyczność oraz twardość. Wyciąg ze słodu przywraca doskonałą sprężystość, jędrność i napięcie skóry, wpływa także na jej gładkość.

Ekstrakt z zielonej herbaty (łac. Thea Sinesis) chroni skórę przed wolnymi rodnikami oraz przed szkodliwymi wpływami zanieczyszczonego środowiska. Opóźnia procesy starzenia, dotlenia komórki skóry, pobudza procesy odnowy komórek. Usuwa obumarły naskórek, pobudza regenerację komórek skóry. Zmiękcza, ujędrnia i nawilża skórę. Rozluźnia mięśnie, poprawia ukrwienie skóry dając uczucie odprężenia. Redukuje cellulit.

Eukaliptus (łac. Eucalyptus globulus) jest tradycyjnym środkiem leczniczym Aborygenów w czasie infekcji i gorączek w dalekiej Australii. Równie dobrze wykorzystywany jest w kosmetyce naturalnej oraz ze względu na jego właściwości antyseptyczne.

Feromony (ang. Pheromones) i fitoendorfiny działają na każdego bez wyjątku, pomagają nie tylko w relacjach damsko - męskich ale i w codziennym życiu, na spotkaniach towarzyskich czy biznesowych. Feromony to bezwonne, lotne substancje hormonalne zwiększające naszą atrakcyjność, pobudzające zmysły i wyobraźnię. Są wytwarzane i emitowane przez człowieka, działające na podświadomość wabiąc osoby płci przeciwnej na poziomie instynktu jako miłosne oczarowanie. Feromony te zwane "Substancjami Miłości" są transmitowane do obszarów mózgu odpowiedzialnych za emocje w postaci sygnałów chemicznych informujących mózg człowieka o atrakcyjności płci przeciwnej. Zachodzi tu więc swoista komunikacja chemiczna. Podczas badań przeprowadzonych przez lekarza seksuologa 3/4 uczestników pozytywnie oceniło działanie użytych feromonów w mydłach LAVEA®.

Fitoendorfiny (Phyto-endorphins) to grupa hormonów, które kształtują odczucie zakochania, wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia). Wywołują efekt euforii i redukują uczucie bólu. Dzięki nim nie odczuwa się np. drętwienia czy bólu. Endorfiny są więc wewnętrznymi morfinami (ang. endogenic morphins) zawartymi w naszym mózgu.
W 1990 roku naukowcy z Uniwersytetu w Metz we Francji stwierdzili, że wyciąg z owoców tropikalnej rośliny Polinezji noni, wykazuje bardzo silne działania przeciwbólowe i jest bardzo pomocny w walce ze stresem, ponieważ działa antydepresyjnie zwiększając produkcję endorfiny i wprowadza organizm człowieka w doskonały nastrój. Owoc rośliny Noni (Morinda citrifolia) stosowany jest od wielu setek lat przez mieszkańców Thaiti.
Wyciąg z noni zawiera tzw. fitohormony czyli roślinne hormony, które regulują poziom hormonów w organizmie i sprzyjają lepszemu samopoczuciu i zdrowiu. Efektem prawidłowej regulacji poziomu hormonów jest więc zadowolenie z życia i to w każdym wieku. Fitoendorfiny to połączenie słów FITO (gr. phytón - roślina) i ENDORFIN.

Frezja (łac. Freesia) jest kwiatem, który pochodzi z Afryki Południowej. Symbolizuje delikatność, a nasze ciało jest mechanizmem wrażliwym oraz delikatnym i wymaga delikatności, jeśli ma skutecznie funkcjonować. Frezja posiada zapach który uspokaja i relaksuje, zaś kąpiel poprawia i uelastycznia skórę i naczynia krwionośne. Wpływa na ciało i psychikę harmonizująco, odprężająco i uspokajająco. Ekstrakt z frezji zmniejsza przetłuszczanie się skóry i poprawia koloryt skóry. Nadaje się do skóry przetłuszczającej się i suchej.

Gliceryna roślinna (Vegetable glycerin) posiada właściwości pielęgnujące skórę. Stanowi składnik warstwy lipidowej skóry, dzięki czemu chroni barierę lipidowa skóry i utrzymuje jej prawidłowe funkcjonowanie. Naturalnie ochrania skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a ponadto łagodzi podrażnioną skórę oraz zmiękcza spierzchnięty, nadmiernie wysuszony i zrogowaciały naskórek. Uelastycznia i subtelnie wygładza skórę pozostawiając ją aksamitną i przyjemną w dotyku. Zawarta w produktach nadaje się  do pielęgnacji spierzchniętej skóry na piętach, łokciach. Zmiękcza skórki, a zatem rewelacyjnie nadaje sie do pielęgnacji dłoni i paznokci. Zwiększa przenikanie składników aktywnych w głąb skóry i działa silnie nawilżająco.

Glinka Beloun czerwona dzięki bogactwu zawartości wielu rodzajów soli mineralnych posiada właściwości bakteriobójcze, odżywcze, wzmacnia skórę i stymuluje lepsze jej funkcjonowanie poprzez poprawę krążenia. Jest bogata w sole mineralne, poprawia procesy odnowy komórek, doskonale oczyszcza i nadaje świeżości skórze. Działa dobroczynnie na skórę i włosy odżywia, pielęgnuje i wygładza. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Czerwona glinka może mieć zastosowanie w leczeniu trądziku różowatego, egzemie, pękających naczynkach, oparzeniach i różnego rodzaju grzybicach.

Goji (ang. Goji berry) to jagody pochodzące z Chin, które posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów i witamin. W Azji owoce goji były spożywane od wieków z wiarą iż przedłużają one życie i pozwalają żyć w zdrowiu i szczęściu. Są one skarbnicą flanowoidów, a także antyoksydantów, które redukują uszkodzenia komórek. Jagody goji są nawet silniejszym antyoksydantem od zielonej herbaty. Zawierają ponadto witaminę A i C, które wzmacniają układ odpornościowy organizmu, zwalczają wolne rodniki spowalniają procesy starzenia się skóry.

Granat (łac. Pomum Granatum) wspomaga w likwidacji wolnych rodników, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Obniża procesy starzenia i przyczynia się do znacznego obniżenia ryzyka różnych chorób. Wspomaga oczyszczanie organizmu, ma także działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok z granatu zawiera wiele cennych składników o działaniu antyoksydacyjnym, odżywczym i przeciwzmarszczkowym. Jeden z najwybitniejszych prekursorów współczesnej medycyny Hipokrates zalecał go na dolegliwości żołądkowe i kaszel, a królowa Kleopatra i Helena Trojańska, świadome dobroczynnego wpływu tych owoców na urodę spożywały je w obficie. Granat posiada witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, B6 i E oraz proteiny, lipidy, węglowodany, minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina. Bogaty w kwas elagowy granat , wykazuje właściwości przeciwutleniające i wzmacniające ściany komórek. Granat nawilża, uelastycznia i ujędrnia skórę, a także rewitalizuje zmęczona skórę, działa ściągająco i zmniejsza pory.

Guarana (łac. Paullinia Cupana) to brazylijska roślina energetyzująca, której wyciąg posiada właściwości antycellulitowe, wyszczuplające i ujędrniające. Pobudza rozkład tkanki tłuszczowej i zapobiega gromadzeniu sie nowej. Indianie dorzecza Amazonki znając jej zdrowotne właściwości nazwali ją „eliksirem młodości”. Guarana uelastycznia skórę pozbawioną sprężystości, przez co zwiotczałą czyni napiętą i piękną. Ponadto posiada ona właściwości antyoksydacyjne. Bardzo dobrze udokumentowane są również właściwości antybakteryjne guarany.

Henna, Lawsonia (łac. Lawsonia Inermis) to prawdopodobnie najstarszy kosmetyk świata, używana była przez Egipcjan już 6000 lat przed naszą erą jako naturalna farba do włosów. Lawsonia to roślina, która posiada silne właściwości grzybobójcze. Zawiera m.in. garbniki, polisacharydy i flawonoidy, ale jest też ceniona przede wszystkim ze względu na zawartość olejku eterycznego, który od wieków wykorzystywany był do sporządzania perfum oraz lawsonu. Jej aromat podobny jest do rezedy i podobno był to ulubiony zapach proroka Mahometa. Lawsonia wykorzystywana była od wieków w tradycyjnej medycynie w leczeniu najróżniejszych dolegliwości, przede wszystkim jako środek ściągający, przeciwgorączkowy, przeciwbakteryjny, także do łagodzenia bólów głowy, uspokojenia, ale również w celu zwiększenia potencji.

Jabłko (Apple) ma właściwości ogólnie wzmacniające, poprawiające odporność i odtruwające. Wyciąg z nasion jabłka (łac. Pyrus Malus) działa bakteriobójczo, usuwa ze skóry szkodliwe substancje i nawilża ją. Wielkie znaczenie mają też występujące w jabłkach kwasy owocowe (alfahydroksykwasy, AHA), które działają keratolitycznie na skórę, delikatnie złuszczają martwe komórki naskórka i przyspieszają jego odnowę. Ekstrakty z jabłek mogą pomóc skórze tłustej z trądzikiem, ponieważ zamykają pory skóry i normalizują wydzielanie sebum.

Jałowiec (łac. Juniperus Communis) w starożytności jałowiec uważany był za lek – panaceum. Hipokrates jagody zalecał do stosowania zewnętrznego na przetoki i rany. W średniowieczu nazywano go „zieloną apteką” – napar z jagód uważany był za znakomity środek przeciw wrzodom i czyrakom. Anonimowy niemiecki mnich-uzdrowiciel z XII w. stwierdza, że „jest owoc jałowiec osuszający i rozgrzewający. Olejek jałowcowy pomocny jest przy nerwobólach. Zewnętrznie używa się jałowca przy leczeniu ropni i czyraków oraz jako środka rozgrzewającego w postaci olejku lub maści, przy bólach stawów, mięśni, przy nerwobólach oraz problemach z korzonkami i hemoroidami.

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6