Telefon: 324532236

Witamy w LAVEA

3. Składniki naturalne w mydłach i kosmetykach

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Czekolada w kosmetykach naturalnych

Jaśmin (łac. Jasminum) pochodzi z ciepłych i gorących obszarów Afryki, Azji i Australii. Posiada niezwykle piękny i zmysłowy zapach, kojący słodki o działaniu relaksującym i odprężającym. Wspomaga relaks i spokojny terapuetyczny sen, tak głęboki i kojący że chroni nasze zdrowie zapobiegając wielu chorobom. Aktywizuje działanie mózgu, usuwa zmęczenie, oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ oddechowy i nerwowy, ma silne działanie bakteriobójcze. Ujędrnia i działa ściągająco na skórę.

Kokos (łac. Cocos Nucifera) to prawdziwa studnia bogactw dla naszego zdrowia.
Dla Malajczyków kokos to „drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach nazywa się je „drzewem życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią „lekarstwo na wszelkie choroby”. Zawiera witaminę B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Posiada on także odmładzającą moc. Składniki zawarte w tym owocu opóźniają procesy starzenia się skóry, a przez to pomagają utrzymać młody wygląd i pełnię sił witalnych!

Kolagen (Collagen) ma entuzjastyczne oceny specjalistów medycyny za swoje właściwości. Posiada zdolność powodowania obiektywnego przyrostu tkanki skórnej w miejscu jej pomarszczenia. Wpływa pozytywnie na giętkość i jędrność oraz regenerację skóry. Jako zasadniczy składnik tkanki łącznej stanowi 30% całkowitej masy białka ludzkiego i 70 % masy białek skóry, jest on zatem najpotężniejszym białkiem metazoalnym. Przez całe życie istnieje obrót kolagenu. Zużyty ulega degradacji, dlatego braki muszą być natychmiast uzupełniane. W okresie starzenia procesy degradacji kolagenu zaczynają przeważać nad procesami jego syntezy. Postępujący deficyt kolagenu staje się przyczyną wielu problemów zdrowotnych i zmian skórnych.

Konopie (łac. Cannabis Sativa) są już wykorzystywane w świecie kosmetyki naturalnej, która doceniła już właściwości kosmetyczne i lecznicze olejku z konopi. Olejek konopny posiada wysoką wartość odżywczą oraz silne działanie regeneracyjne na poziomie komórek skóry. Zalecany jest dla skóry suchej i wrażliwej, łagodzi oparzenia, ułatwia gojenie ran, wspomaga likwidacje trądziku, łuszczycy, zapalenia skóry czy wypadania włosów. Olejek z konopi bardzo dobrze się sprawdza w aromaterapii oraz podczas masażu. Zawiera kwas alfa-linolenowy, stearydynowy, gamma-linolenowy i linolowy. Zewnętrznie olejek przyśpiesza ziarninowanie i regenerację skóry. Jest stosowany w mieszaninie z wodą wapienną do leczenia ran i oparzeń, a ponadto do okładów na suche liszaje i wypryski. Może być także pomocny w pielęgnowaniu skóry z atopowym zapaleniem, łuszczycą i owrzodzeniami. Zalecany przy chorobach paznokci, włosów i przy chorobach reumatycznych.

Kozie mleko (Goatsmilk) jest znane ze swych pozytywnych własności na ludzki organizm. Słynąca z piękności królowa egipska Kleopatra zawdzięczała wspaniałą alabastrową skórę codziennym kąpielom w kozim mleku. Skład mleka koziego bardzo zbliżony jest do kobiecego, a nawet jest bogatszy w składniki mineralne. Mleko kozie posiada dużą zawartość użytecznych białek i witamin A+E. Jako kosmetyk jest idealny dla wrażliwej, skłonnej do alergii skóry oraz przy różnorodnych jej chorobach. Jest odpowiednia do codziennej pielęgnacji delikatnej i wrażliwej cery, sprzyja zachowaniu urody i młodości. Kozie mleko jest bogatym źródłem trójglicerydów, zawiera dużo wapnia, fosforu, potasu, witaminy PP i A, ponadto jest antyalergiczne i posiada właściwości antybakteryjne. Działa nawilżająco i odżywczo na komórki skóry czyniąc skórę gładką, jędrną i elastyczną.

Kwas hialuronowy (ang. Hyaluronic Acid) posiada właściwości antyoksydacyjne neutralizując działanie wolnych rodników. Jest on w stanie związać 250 razy więcej wody niż wynosi jego masa i z tego powodu jest jednym z najbardziej wartościowych czynników nawilżających. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe na skórę, silnie ją nawadnia i odmładza. Zmniejsza możliwość wywoływania podrażnień i uczuleń oraz zwiększa odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych. Dotlenia skórę w wyniku czego skóra jest przyjemnie napięta i wymodelowana. Poprzez dobre nawilżenie skóry zmarszczki ulegają spłyceniu, a łuszczące partie skóry są zniwelowane. Utrzymuje się wysoki poziom nawilżenia. Przywraca skórze odpowiednie napięcie i zdrowy wygląd oraz wspomaga likwidację zmarszczek.

Len (łac. Linum, Extractum Flaxseed) to jedna z najstarszych roślin uprawnych o nieocenionych wartościach zdrowotnych. Jest bogaty w takie składniki jak: witamina E, cynk, kwas tłuszczowy, omega-3 i flawonoidy. Wyciąg z lnu (łac. Linum Usitatissimum) ma właściwości nawilżające i kojące oraz bardzo dobre właściwości chroniące skórę pozostawiając na niej swoisty film ochronny. Zawarte w wyciągu z siemienia lnianego śluzy tworzą warstwę ochronną, która zabezpiecza skórę przed utratą wilgoci. Wyciąg z siemienia lnianego ma działanie łagodzące i nawilżające na suchą i podrażnioną skórę.

Liczi (ang. Lychee) jest wyjątkowo bogate w witaminę C, żelazo i polifenole. Natomiast badania przeprowadzone w ostatnich latach dały liczi drugie miejsce w rankingu owoców najbogatszych w witaminę C. Ojczyzną liczi są Chiny natomiast Europa dowiedziała się o tym południowym owocu w połowie XVII wieku. Owoc ten zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, tyle samo błonnika co jabłko, a poziom potasu porównywalny z bananem. Sensacyjne badania naukowców opublikowane w Toxicology and Applied Pharmacology wykazały, że liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi!

Litsea Cubeba (May Chang) to olejek eteryczny znany również pod nazwą werbeny egzotycznej, który zapewnia aromatyczne właściwości uspokajające, łagodzące i przeciwzapalne. Właściwości te przyczyniły się do jej popularności, która trwa od wieków. Ten krzew tropikalny rośnie w południowo-wschodniej Azji, a jego owocowy i łagodny zapach przypomina aromaty cytryny z dodatkiem nut kwiatowych. Ma działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, odświeża i dezynfekuje powietrze, poprawia samopoczucie, regeneruje ciało i duszę. Wycisza umysł, przywraca równowagę nerwową, dzięki czemu stosuje się go czasem jako środek, który ułatwia zasypianie. Zmniejsza dolegliwości związane z katarem i udrażnia nos. Naturalne pochodzenie tego olejku zapewnia długotrwały efekt leczniczy i oczyszczający co stanowi naturalny, domowy sposób na zachowanie dobrego zdrowia i świetnego samopoczucia.

Loofa (luffa cylindrica) naturalna gąbka to jednoroczna roślina tropikalna Arabii, Egiptu oraz Indii, znana także pod innymi nazwami (lufa, loufah, trukwa, loofah, luffa, loofa). W stanie suchym jest sztywna i szorstka, natomiast w zetknięciu z wodą mięknie. Zatopiona w mydłach LAVEA® zapewnia ciału gładkość, jędrność, napięcie i piękny wygląd. Delikatnie usuwa obumarłe komórki naskórka (ma działanie peelingujące) odsłaniając nową, zdrową skórę. Pobudza krążenie krwi. Stanowi idealne rozwiązanie problemu cellulitu (pomarańczowej skórki). Gwarantuje zachowanie kształtnej sylwetki. W europejskich i azjatyckich uzdrowiskach mydełka z gąbką Loofa są bardzo znane z uwagi na ich naturalną zdolność leczniczą. Pobudzają do regeneracji komórki skóry, cera staje się delikatna, miękka, elastyczna.

Macierzanka (łac. Thymus Pulegioides) jest bogatym źródłem żelaza, posiada także garbniki i flawonoidy oraz substancję o nazwie tymol, która ma własności bakteriobójcze. Olejek macierzanki ma działanie przeciwgrzybicze i odkażające, które niszczy chorobotwórcze mikroorganizmy. Macierzanka jest doskonała także w bólach reumatycznych, nerwobólach i na stłuczenia. Dobrze działa na zwężenie poszerzonych porów skóry i na leczenie zmian trądzikowych.

Mango jest owocem wiecznie zielonego drzewa, uprawianego już od ponad 5 tysięcy lat i osiągającego wysokość 40 metrów. Wspaniale odżywia i pielęgnuje skórę, ma działanie nawilżające i kondycjonujące. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Doskonale nawilża warstwę rogową skóry, rewitalizuje i przywraca skórze elastyczność oraz młodzieńczy wygląd. Działa jak balsam na skórę, jest skutecznym antyoksydantem, opóźnia procesy starzenia się skóry i pozostawia na skórze odświeżający, przyjemny zapach. Ekstrakt z mango polecany jest dla wszystkich typów cery.

Mango indyjskie (łac. Mangifera Indica) często nazywane bywa pokarmem bogów. Jego korzenie sięgają Indii, gdzie uprawia się go około 4 tysięcy lat. Jest doskonałym surowcem znajdującym swoje zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na działanie nawilżające i regeneracyjne. Owoc mango zawiera wiele składników pozytywnie wpływających na zdrowie i urodę w postaci witamin, flawonoidów, polifenoli, minerałów i karotenoidów. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Szczególnie cenne w pielęgnacji skóry są witamina C i karotenoidy.

Malina (ang. Raspberry) zawiera sole mineralne, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy oraz witaminy B1, B2 i B6 oraz bardzo istotne dla skóry witaminy E i C, które są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami. Syrop z malin już w XVI wieku stosowano jako środek odżywczy i lek wzmacniający organizm, a odwar z malinowych liści używano niegdyś do kompresów i okładów przy schorzeniach skóry. Ekstrakt z malin nie tylko odświeża i łagodzi podrażnienia skóry, ale ogólnie wzmacnia i poprawia jej wygląd. Posiada także właściwości ściągające dla skóry oraz działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Malina zawiera rewitalizujące związki mineralne oraz odżywcze pektyny i cukry. Substancje te sprawiają, że kosmetyki z ekstraktem z malin wygładzają skórę, a w przypadku cery przetłuszczającej się zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu łoju i zapewniają skórze wspaniały wygląd.

Masło kakaowe (łac. Theobroma Cacao) charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą co oznacza, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane. Zawiera naturalne antyutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników niszczących skórę oraz witaminy, potas, magnez, wapno i żelazo. Dzięki zawartości kwasu oleinowego masło kakaowe nawilża i regeneruje skórę poza tym nadaje skórze połysk i gładkość.

Masło shea (karité, shea butter) ma wiele składników odżywczych. Otrzymywane jest metodą zimnego tłoczenia przez co zachowane są substancje odżywcze. Uzyskuje się go z orzeszków drzewa masłowego (ang. Shea Tree). Naturalnie rośnie na terenach sawanny zachodniej Afryki na obszarach Ghany, Mali, Burkina Faso, Nigerii. Od stuleci znane jest ze swych właściwości odmładzających. Jest bogate w witaminy A, E oraz F. Używane jest w kosmetyce naturalnej dzięki swoim pielęgnacyjnym i upiększającym właściwościom.

Minerały z Morza Martwego (Dead Sea Minerals) są w 100% naturalnymi minerałami pochodzącymi z największego i najbogatszego źródła mineralnego świata to jest Martwego Morza. Minerały zawierają unikatowy naturalny magnez, wapń, brom i fosfor, dodają cerze świeżości, witalności i blasku, nawilżając ją i oczyszczając, przez co pozostaje ona miękka i delikatna. Działają relaksująco i uspokajająco na organizm. Usuwają zmęczenie mięśni, oczyszczają, rewitalizują skórę i wydalają z niej szkodliwe substancje. Leczenie chorób skórnych nad Morzem Martwym należy historycznie do skutecznych sposobów leczenia. Minerały z tego morza są naturalnymi produktami o szczególnych właściwościach z których już od wieków korzystają miliony ludzi. Produkt z minerałami nadaje się idealnie dla wrażliwej skóry z tendencjami do zapaleń. Zawartość minerałów z Morza Martwego uzupełnia straty w skórze przy częstym myciu. Nie narusza naturalnego pH a przy prawidłowym stosowaniu zagwarantuje skórze doskonałą ochronę.

Miód (Honey) bije rekordy popularności jako składnik kosmetyków. Uelastycznia, wygładza i odżywia skórę, zwiększa jej ukrwienie i dodaje świeżości. Wzbogaca mięśnie o glikogen, który jest źródłem energii. Skóra staje się nawilżona, jędrna i aksamitnie gładka. O wpływie miodu na wygląd doskonale wiedziała już Kleopatra, często stosując kąpiele z dodatkiem miodu. Miód ma działanie złuszczające, oczyszczające, a także napina skórę i ją ujędrnia. Nie tylko oczyszcza naskórek z obumarłych komórek, ale również zamyka pory. Łatwym i szybkim przepisem na utratę cellulitu, jest robienie raz w tygodniu peelingu całego ciała przy pomocy miodu.

Mleczko pszczele (ang. Royal Yelly) uznawane jest za punkt kulminacyjny naturalnej biosyntezy kolagenu dzięki cudownej kombinacji wartości odżywczej i specyficznych substancji w nim zawartych. Stymuluje odnowę biologiczną tkanek. Zawiera wszystkie elementy, które są niezbędne dla procesów wzrostu, rozwoju i normalnego funkcjonowania organizmu człowieka, białko (proteiny), lipidy, węglowodory oraz minerały i witaminy.

Mleko (Milk) może pomóc w zachowaniu młodego wyglądu. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym, które zwalczają wolne rodniki. Mleka używały już nasze babcie do upiększania skóry. Nie tylko dolewały go do kąpieli, ale również używały do maseczek oczyszczających na twarz. Mleczne kuracje na skórę dają widoczną poprawę jej stanu, dzięki zawartości witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Bez odpowiedniego nawilżenia, skóra wysycha i marszczy się. Zawarte w mleku lipidy pomagają odbudować warstwę hydrolipidową skóry, zapobiegając tym samym utracie wody. Dlatego kosmetyki bazujące na mleku polecane są osobom o przesuszonej i podrażnionej skórze.

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6