Telefon: 324532236

Witamy w LAVEA

4. Składniki naturalne w mydłach i kosmetykach

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Kozie mleko w kosmetykach naturalnych

Mydlnica lekarska (łac. Saponaria Officinalis) to "pieniące się ziele" posiada zdolności do formowania się piany podobnej do piany z mydła. Jest bogata w saponiny, które są naturalnymi środkami czyszczącymi. Ekstrakt z korzenia mydlnicy jest wskazany w przypadkach wyprysków skórnych takich jak łuszczyca, łojotok, egzema, trądzik oraz wszelkiego rodzaju opryszczki. Mydełko z mydlnicą lekarską jest wspaniałym środkiem do przemywania skóry właśnie z problemami skórnymi i do przemywania innych swędzących problemów skórnych.

Nagietek (Calendula Officinalis) wykazuje działanie przeciwbakteryjne, pobudzające, gojące oraz zmniejszające napięcie mięśni gładkich. Ma działanie wybitnie pielęgnujące, przez co skóra staje się aksamitnie gładka. Kwiat nagietka zawiera saponozydy trójterpenowe wzmagające naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz fitosterole czyli tzw. regulatory procesów życiowych. Zawiera też substancję czynną tzw. kalendynę, kwas organiczne i saponiny działające przeciwzapalnie i antybiotycznie co przyspiesza np. gojenie się ran.

Nanosrebro (Colloidal Silver) leczy oparzenia, egzemy, wypryski i grzybice. Właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze srebra były już znane w czasach starożytnych. Oczyszcza skórę z toksyn i martwych ciał mikrobów oraz przyśpiesza regeneracją uszkodzonego naskórka. Srebro wykazuje właściwości odkażające, doskonale nadaje się dla skóry skłonnej do alergii. Częste mycie kosmetykiem z nanosrebrem wspomaga zwalczanie celulitu (pomarańczowej skórki).  Kosmetyki z nanosrebrem polecane są w szczególności osobom, które mają różne problemy dermatologiczne. Można ich także używać profilaktycznie. Jony srebra zapobiegają zakażeniom wywołanym np. przez zwykłe otarcie naskórka. Dlatego właśnie są bardzo polecane diabetykom i innym osobom, które mają problemy z gojeniem się ran.

Oczar wirginijski (łac. Hamamelis Virginiana Leaf Extract) to święta roślina Indian Ameryki Północnej posiadająca działanie ściągające, przeciwzapalne i grzybobójcze. Oczar pozytywnie wpływa zwłaszcza na cerę zanieczyszczoną, z zamkniętymi porami i na cerę wrażliwą na zimno. Jest doskonały dla skóry wrażliwej na wilgoć, z rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi oraz dla skóry skłonnej do alergii. Ekstrakt z oczaru działa wzmacniająco na kruche naczynka i poprawia koloryt skóry. Hamamelitanina, składnik oczaru stymuluje mikrokrążenie, a zawarte w wyciągu flawonoidy i flawony chronią system żylny.

Olej arganowy (Argania Spinosa) to "Eliksir Młodości" i tzw. płynne złoto Maroka posiadające niezwykłe działanie odmładzające na skórę. Obecnie jest on najbogatszym we właściwości pielęgnacyjne olejem produkowanym na świecie. Posiada nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Zawiera prawie 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków antykancerogennych: karoteny, polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, sterole regenerujące naskórek, tokoferole i alkohole łagodzące objawy alergii. Olej arganowy (arganiowy) posiada właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę. Pielęgnuje skórę po opalaniu i doskonały do demakijażu. Przeznaczony jest dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej, stosowany także przy chorobach skórnych. Regeneruje naskórek także przy egzemie i bliznach.

Olej jojoba (Jojoba Simmondsia Chinensis) to jeden z najcenniejszych olejków do pielęgnacji skóry, nazywany często płynnym złotem. Zawiera witaminę A, F, E, palmitynian cetylu (substancję o cennych właściwościach odżywczych i natłuszczających) oraz skwalen, który występuje w naturalnym płaszczu tłuszczowym skóry i chroni ją przed utratą wody. Olej z jojoby swoją budową zbliżony jest do wydzielanej przez ludzką skórę substancji czyli tzw. sebum. Olej reguluje ilość wydzielanego sebum, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego zachowując naturalną, kwaśną warstwę ochronną skóry oraz przyspiesza regenerację komórek. Doskonały jest zarówno dla cery suchej jak i dla odwodnionej skóry tłustej, a także pomocny w terapii trądzika, łuszczycy i łupieżu. Olejek jojoba posiada więc ogromne właściwości pielęgnacyjne, przyspiesza regenerację skóry, nawilża ją, natłuszcza, odżywia i spowalnia jej proces starzenia.

Olej kokosowy (łac. Cocos Nucifera) zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywcza i właściwości lecznicze. Olej kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł tłuszczu nasyconego znanych człowiekowi. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne, może pomagać w leczeniu wszelkich zakażeń. Może chronić włosy przed uszkodzeniami, nawilża skórę i działa jak krem przeciwsłoneczny, może także poprawić wilgotność skóry i wzmocnić jej barierę lipidową.

Olej laurowy (łac. Laurus nobilis Oil)  jest znany ze swoich właściwości antyseptycznych, czyli bakteriobójczych. Pobudza porost włosów, skutecznie likwiduje łupież i inne dolegliwości skóry głowy. Zastosowany na skórę twarzy i ciała działa oczyszczająco i ściągająco. Polecany także dla cery trądzikowej. Pomocny w dolegliwościach reumatycznych. Działa antygrzybicznie, a zawarty w oleju chlorofil wspomaga gojenie ran i łagodzi objawy łuszczycy. Dzięki właściwościom rozgrzewającym zmniejsza bóle stawów i napięcie mięśni, rozszerza drobne naczynia krwionośne.

Olej makadamia (Macadamia Seed Oil) to olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia orzechów z drzewa makadamii. Polecany dla wszystkich rodzajów skóry, a w szczególności przy suchej, łuszczącej się, wrażliwej i dojrzałej. Usuwa wolne rodniki, ma działanie odmładzające i regenerujące na starzejącą się skórę wygładzające zmarszczki. Olej chroni przed promieniami UV oraz w neutralizuje podrażnienia po opalaniu.

Olej palmowy (Palm oil) posiada niezliczone właściwości zdrowotne, które są znane i cenione od ponad 5000 lat, a nowe wciąż są odkrywane. Zawiera bardzo rzadko spotykane tokotrienole, które należą do związków witaminy E. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem pomagającym skórze zwalczać wolne rodniki, które powodują mikrourazy oraz przyczyniają się do szybkiego starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Dodany do kosmetyków czy mydeł skutecznie oczyszcza włosy i skórę z tłuszczu i brudu. Olej palmowy dodaje kosmetykom kondycjonującego efektu. Ma właściwości odmładzające, bo dociera do najgłębszych warstw skóry, skutecznie ją nawilżając, a także czyniąc ją miękką i elastyczną.

Olejek sojowy (łac. Oleum Sojae) to cenne źródło wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E i lecytynę. Zawartość witaminy E gwarantuje skórze młody i zdrowy wygląd, natomiasta lecytyna wspomaga lipidową barierę ochronną. Dzięki temu skóra jest odpowiednio nawodniona i natłuszczona. Olej sojowy chroni skórę przed utratą wilgoci, dzięki czemu nawilżenie skóry jest odpowiednie. Olej sojowy reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne.

Olej migdałowy (Prunus Amygdalus Dulcis) otula skórę jedwabistą warstewką zatrzymująca wilgoć od wewnątrz. Przywraca skórze równowagę lipidową. Jest najcenniejszym olejkiem do pielęgnacji skóry. Wygładza i uelastycznia skórę, poprawia jej ukrwienie, wspomaga naturalną jej ochronę. Zawiera witaminę E i kwas oleinowy, który wspomaga transport wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w głąb skóry i ich penetrację dzięki mechanizmowi zmiękczania warstwy rogowej. Olejek przeznaczony jest do skóry zmęczonej, przesuszonej i normalnej, a także dla skóry delikatnej i wrażliwej, również dla dzieci, jako środek natłuszczający i odbudowujący naskórek. 100% olejek migdałowy zawarty w mydle jest bardzo dobrze wchłaniany, łagodny i nie drażniący skóry.

Olej z oliwek (Olea Europaea) nadaje skórze zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Posiada działanie odmładzające, jest antyoksydantem, powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża i natłuszcza włosy i skórę głowy. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Oliwa z oliwek nadaje zdrowy, promienny wygląd skórze i włosom, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E - naturalny antyutleniacz.

Olej z pestek winogron (Grape Seed Oil) regeneruje tkanki, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Przyśpiesza wzrost włosów, paznokci i zapobiega ich łamliwości oraz normalizuje gruczoły łojowe. Jest idealny dla skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej. Zapobiega powstawaniu zaskórników zmniejsza nadmierne rogowacenie naskórka (kolana, łokcie, pięty) i poprawia gładkość skóry. Działa jako inhibitor wolnych rodników i aktywator krążenia krwi o działaniu przeciwutleniającym tzn. opóźniających procesy starzenia. Olejek wygładza i uelastycznia skórę, poprawia jej ukrwienie, wspomaga naturalną ochronę skóry. Polecany jest do skóry normalnej i ze skłonnością do przetłuszczania się.

Olej z wiesiołka dwuletniego (łac. Oenothera Biennis) jest ostatnio na nowo odkryty ze względu na leczniczą moc oleju. Jest on naturalnym lekiem zapobiegającym miażdżycy i łagodzącym objawy alergii. Nasiona wiesiołka pozyskuje się z hodowli prowadzonych ekologicznie przez doświadczonych plantatorów. Wiesiołek wspomaga leczenie alergicznych zmian wrodzonych, a zwłaszcza atopowego zapalenia skóry. Aktywnym składnikiem oleju z wiesiołka jest kwas gamma linolenowy, który należy do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niedobór tych kwasów powoduje większą podatność na alergie oraz nadmierne rogowacenie i złuszczanie naskórka. Wiesiołek spowalnia procesy starzenia się skóry, pomaga przy łuszczycy i trądziku, a także wskazany jest przy kłopotach z suchą i alergiczną skórą. Wiesiołek dwuletni korzystnie wpływa na strukturę nabłonka oraz tkanki łącznej, pomagając w ten sposób utrzymać młodą i zdrową skórę. Efektem jest widocznie piękniejsza, bardziej sprężysta i młodsza skóra. Olej z wiesiołka wykorzystuje się w leczeniu chorób skórnych, nadwadze i niepłodności. Ponadto wiesiołek wzmacnia odporność organizmu. Olej z wiesiołka pomaga utrzymać jej jędrność i elastyczność. Dodatkowo kwasy te inicjują produkcję enzymu, który pomaga w leczeniu różnego rodzaju problemów skórnych – od trądziku i wyprysków po łuszczycę.

Olejek cynamonowy (łac. Cinnamomum Verum) - olejek eteryczny cynamonowca, który jest zawarty w produkcie przez swój specyficzny aromat powoduje wyjątkowo przyjemny zapach skóry. W medycynie ludowej cynamon uważany jest za afrodyzjak. Historia drzewa cynamonowego sięga do czasów starożytnego Egiptu, gdzie stosowano go do aromatyzowania napojów. W Rzymie za czasów Nerona maść z cynamonowca była bardzo poszukiwanym towarem. Olejek cunamonowca zawiera minerały i mikroelementy o działaniu nawilżającym.

Olejek eteryczny cytrynowy (Citrus Limonum) działa bakteriobójczo, odświeżająco i wzmacniająco na układ nerwowy. Stosowany jest przy kłopotach z oddychaniem i krążeniem oraz stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Olejek wspaniały jest dla skóry ze stanami zapalnymi i opryszczką oraz dla skóry przetłuszczającej się z rozszerzonymi porami, trądzikiem, łupieżem czy egzemą. Działa skutecznie na skórę przekrwioną i z pękającymi naczyniami krwionośnymi, przy przedwczesnych zmarszczkach, infekcjach i grzybicach paznokci oraz łamliwych paznokciach. Stosowany jest głównie ze względu na swe silne właściwości antyseptyczne o długotrwałym działaniu. Działa dezynfekująco i bakteriobójczo. Olejek cytrynowy polecany jest w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Wykazuje długotrwałe działanie w którym to czasie niszczy wszystkie drobnoustroje na skórze, błonach śluzowych i w zakażonych ranach. Olejek ma bardzo przyjemny zapach, który ożywia i wzmacnia koncentrację, łagodzi stany przygnębienia, strach i depresję.

Olejek drzewa herbacianego (Melaleuca Alternifolia,  Tea Tree Oil) to olejek eteryczny, który jest jednym z najsilniejszych antyseptyków. Działa nawet na niektóre bakterie oporne na antybiotyki. Jest naturalnym remedium na stany zapalne i infekcje skóry. Likwiduje trądzik, egzemy, wysypki, działa grzybobójczo, antybakteryjnie i antywirusowo. Już rdzenni mieszkańcy Australii Aborygeni, stosowali rozgniecione liście drzewa herbacianego na rany i infekcje skórne. Stosowany przy łupieżu i przy skłonnościach do trądziku młodzieńczego i innych problemach skórnych. Właściwości antybakteryjne i antygrzybicze olejku z drzewa herbacianego zostały potwierdzone w wielu testach in vitro i są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej.

Olejek eukaliptusowy (łac. Eucalyptus Globulus) likwiduje wszelkiego rodzaju opryszczki, napięciowe bóle głowy czy infekcje wirusowe. Jest to olejek pochodzący z tzw. "drzewa gumowego" i jest tradycyjnym środkiem leczniczym Aborygenów w czasie infekcji i gorączek w dalekiej Australii. Równie dobrze wykorzystywany jest w kosmetyce naturalnej oraz ze względu na jego właściwości antyseptyczne. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zwalcza kaszel, przeziębienie, anginę, stan zapalny zatok, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco. Pomocny przy trądziku, łuszczycy, liszajach i grzybicach. Stosowany jest również w przypadkach zakażeń i obrzęków, a także przy skórze skłonnej do wyprysków i innych stanach zapalnych skóry. Jest środkiem silnie antyseptycznym, balsamicznym, dezodorującym i oczyszczającym.

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6