Telefon: 324532236

Witamy w LAVEA

5. Składniki naturalne w mydłach i kosmetykach

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Glinki kosmetyczne w mydłach i kosmetykach

Olejek geranium (łac. Pelargonum Graveolens) to cudownie pachnący olejek eteryczny, który ma zadziwiające właściwości. Jest pomocny w likwidacji celulitu, kataru, infekcji skórnych, suchych egzem, przetłuszczaniu skóry, przy łupieżu, wrzodach i ranach. Pielęgnowana olejkiem skóra nabiera blasku. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ten kwiatowy zapach geranium zachwyca gdy się go stosuje. To prawdziwa przyjemność dla ciała i duszy.

Olejek grejpfrutowy ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. Działa oczyszczająco i tonizująco, normalizuje produkcję sebum oraz proces rogowacenia skóry, a także łagodzi stany zapalne. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i odtruwające. Zapach olejku grejpfrutowego jest orzeźwiający, dodaje energii i łagodzi objawy stresu, natomiast stosowany w formie kąpieli i masażu z powodzeniem wspomaga kuracje antycellulitowe.

Olejek imbirowy (łac. Jingiberis Officinalis) działa rozgrzewająco i wzmacniająco, poprawia ogólne samopoczucie i dodaje pewności siebie. Olejek imbirowy stosowany jest do masażu na bóle mięśni i kości, szczególnie dokuczliwe w chłodnym i wilgotnym klimacie. Stosowany jest także do inhalacji ponieważ dobrze działa na drogi oddechowe. Olejek imbirowy jest afrodyzjakiem.

Olejek lawendy lekarskiej (łac. Lavandula Officinalis) - olejek eteryczny lawendy lekarskiej zawiera największą ilość estru działającego odprężająco i uspokajająco na psychikę człowieka. Działa tonizująco i stymulująco na centralny układ nerwowy. Ma działanie antyseptyczne oraz przyśpiesza gojenie się ran po których nie pozostają blizny. Lawenda od stuleci jest używana w kosmetyce dla swojego oczyszczającego i przeciwzapalnego działania. Olejek eteryczny lawendy to jeden z najcenniejszych w aromaterapii olejków, który ma tak szerokie właściwości lecznicze. Jego przeciwbólowe, antyseptyczne i antybiotyczne właściwości sprawiają iż olejek ten może być doskonałym lekiem przy przeziębieniu lub grypie, łagodzi katar i zapalenie zatok. Wspaniały przy ociężałości umysłowej i zmęczeniu psychicznym - stymuluje pracę układu nerwowego.

Olejek limetkowy (łac. Citrus Aurantifolia) ma bardzo świeży, cytrusowy zapach i doskonale pobudza umysł i poprawia nastrój. Działa antyseptycznie, ściągająco i pobudzająco na układ nerwowy. Poprawia samopoczucie, znosi zmęczenie i energetyzuje organizm. Uśmierza ból działa odświeżająco, nadaje się dla cery tłustej ze skłonnością do wyprysków. Dzięki właściwościom bakteriobójczym może być wykorzystywany w leczeniu stanów zapalnych skóry.

Olejek mandarynkowy (Oleum Citri Reticulatae) działa uspokajająco, usuwa napięcie i stany nerwowe. Należy do najbezpieczniejszych olejków wykorzystywanych w aromaterapii i jako taki nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży. Stosuje się do likwidacji rozstępów. Jest środkiem łagodnie ściągającym i nadaje się dla cery tłustej ze skłonnością do wyprysków i trądziku. Nazwa mandarynki pochodzi od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, którą niegdyś nazywano Mandarą. Rodzimym miejscem występowania mandarynek są południowe Chiny i Indochiny. z których przywędrowały do Europy w XIX wieku.

Olejek melisy lekarskiej (Melissa Officinalis) to olejek eteryczny, który ma zastosowanie lecznicze od tysięcy lat. Już w starożytnej Grecji Hipokrates i Dioskurides opisywali jej właściwości. Melisa działa zbawiennie na skórę, ma działanie tonizujące i relaksujące. W aromaterapii melisa stosowana jest jako doskonały środek na bezsenność, działając uspokajająco i odprężająco. Olejek eteryczny melisy działa także przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Zmniejsza także reakcję organizmu na ukąszenia komarów. Melisa była ulubionym ziołem pszczelarzy w starożytnych czasach. Pocierali oni zgniecionymi, świeżymi liśćmi ule, aby zachęcić pszczoły do powrotu. Melisa jest wspaniałym, naturalnym lekiem na skołatane nerwy oraz podnoszącym ducha. jest użytecznym lekarstwem, wtedy gdy nerwowość i depresja powodują szybkie bicie serca. Melisa lekarska relaksuje także spazmy, łagodzi objawy PMS (depresja, niecierpliwość, bezsenność, itp). Olejek melisy lekarskiej jest dobrym środkiem na bóle głowy, migreny, zawroty głowy oraz dźwięczenie w uszach.

Olejek mięty kędzierzawej (Spearmint Leaf Oil) czyli z mięty zielonej  to olejek przeciwzapalny, uspokajający, ściągający, aseptyczny, rozpuszczający śluz. Pomaga leczyć trądzik, polepsza apetyt, ułatwia oddychanie, zwłaszcza przy zbyt płytkim oddechu, leczy depresje, egzemę, ból głowy. Olejek polecany do stosowania w preparatach do skóry trądzikowej z dermatozami. W masażu aromaterapeutycznym obniża napięcie nerwowe, stres, dobry na zmęczenie. Działa antyseptycznie, ujędrniająco, przeciwzapalnie, ściągająco na pory. Wpływa rozjaśniająco na cerę. Ma właściwości przeciwświądowe, co jest wykorzystywane także w kosmetykach do włosów. W kosmetykach zalecane dla cery wrażliwej i alergicznej, swędzącej.

Olejek mięty pieprzowej (łac. Mentha Piperita) to środek rozgrzewający w bólach mięśniowych i nerwobólach oraz pomocniczy środek dezynfekcyjny w infekcjach skóry. Działa bardzo silnie bakteriobójczo nawet wobec bakterii odpornych na antybiotyki, stosowany jest też jako środek przeciwbólowy. Olejek eteryczny miętowy łagodzi bóle głowy, menstruacyjne, migreny pochodzenia gastrycznego, nieregularny cykl menstruacji, grypę, przeziębienia, ociężałość umysłową, zmęczenie, szok i napięcia nerwowe, stany zapalne skóry, podrażnienia i ukąszenia owadów. Wspaniale aromatyzuje powietrze. Mięcie przypisywane są właściwości magiczne. Jej opary, zgodnie z wierzeniami ludowymi są w stanie odgonić złe myśli.

Olejek paczulowy (łac. Pogostemon Patchouli) to olejek eteryczny dla skóry ze stanami zapalnymi, zainfekowanymi ranami, skaleczeniami, otarciami, niewielkimi poparzeniami, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, trądzikiem i egzemą, łupieżem i grzybicą - dla skóry suchej i odwodnionej. Olejek z paczuli jest komórkowym regeneratorem i doskonałym przeciwko starzeniu się skóry. Jego ściągające działanie zmniejsza zwiotczenie skóry i powstawanie nieestetycznych fałdów. Ponadto działa antypasożytniczo i pomaga w przypadku różnorodnych problemów skórnych. Olejek posiada hipnotyzujący zapach który znany jest w każdym zakątku świata.

Olejek palmarosa (Cymbopogon Martinii) olejek eteryczny działa uspokajająco, antydepresyjnie i poprawia nastrój. Ma również działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe. Nawadnia skórę i stymuluje, pobudza regeneracje komórek, ma działanie antyseptyczne. Wzbogaca pielęgnację każdego rodzaju cery, nawilża wierzchnią warstwę naskórka, działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco.

Olejek pichtowy (łac. Abies Essentialis Oleum) to olejek eteryczny, którego właściwości i działanie odkrywają miłośnicy naturalnych preparatów leczniczych i kosmetycznych na całym świecie. Jest on produkowany z młodych gałęzi jodły syberyjskiej, ma działanie przeciwzapalne, grzybobójcze, antybakteryjne oraz wzmacniające odporność z których to właściwości korzystają od wieków mieszkańcy Syberii. Olejek pichtowy, czasami nazywany jest jodłowym żeń-szeniem. Ma szereg prozdrowotnych właściwości, potrafi także odmłodzić i dodać energii naszej skórze. Sprawdza się w walce z rozszerzonymi porami czy wągrami, a nawet przy gojeniu się skóry po oparzeniach

Olejek pomarańczowy (łac. Citrus Aurantium) Olejek eteryczny pomarańczowy przywraca energię życiową, podnosi nastrój, łagodzi objawy stresu, dodaje pewności siebie i działa delikatnie pobudzająco. Ma właściwości uspokajające, harmonizujące i stabilizujące układ nerwowy. Naturalny olejek pomarańczowy, poprzez wzmacnianie tkanki łącznej, działa regenerująco, ujędrniająco i antycellulitowo na skórę. Bardzo dobry w pielęgnacji cery zanieczyszczonej ze względu na swe działanie antyseptyczne i oczyszczające.

Olejek rozmarynowy (łac. Rosmarinus Officinalis) znany był w starożytności jako składnik średniowiecznej "Wody Królowej Węgier". Działa tonizująco, antyreumatycznie i antyseptycznie na skórę, pobudza krążenie, odmładza i wzmacnia system immunologiczny. Łagodzi zmęczenie fizyczne i umysłowe, niweluje oziębłość seksualną, cellulit, żylaki, zaburzenia menstruacji, bóle mięśni różnego pochodzenia. Pomocny przy reumatyzmie i artretyzmie, infekcjach skóry, łupieżu, łysieniu czy przy trudno gojących się ranach. Posiada działanie stymulujące, rozjaśnia umysł i poprawia koncentrację. Przynosi ulgę w bólach mięśniowych i artretycznych.

Olejek róży francuskiej (łac. Rosa Gallica) działa pozytywnie na zmarszczki i wygładza je, poprawia samopoczucie i odświeża ciało. Używany jest jako kosmetyczny dodatek do kąpieli, który wspomaga leczenie podrażnionej skóry (przy drobnych zranieniach, pryszczach czy też uczuleniach skóry wrażliwej). Działa relaksująco i uspokajająco na organizm. Usuwa zmęczenie mięśni, oczyszcza, rewitalizuje skórę i wydala z niej szkodliwe substancje. Olejek działa kojąco i przeciwzapalnie, nadaje się dla cery suchej ze skłonnością do świądu. Przywraca także świeży wygład cerze zmęczonej. Zalecany jest w szczególności dla cery wrażliwej i starzejącej się. Znacząco łagodzi objawy pękających naczynek, pomaga także leczyć wszelkie podrażnienia.

Olejek trawy cytrynowej (łac. Cymbopogon Citratus) olejek eteryczny posiadający własności aromaterapeutyczne. Ma działanie orzeźwiające i energetyzujące, jest skuteczny przy braku koncentracji i pobudza do życia. Poprawia ukrwienie i pobudza regenerację komórek. Działa antyseptycznie i tonizująco na Twoją skórę, działa przeciwbólowo, antydepresyjne i uspokajająco, poprawia pamięć i zwiększa zdolność koncentracji. Jest skuteczny do zmniejszania bolesności mięśni po wysiłku fizycznym. Tonizuje skórę, zmniejsza rozszerzone pory i normalizuje równowagę lipidową skóry. Wspomaga także likwidację cellulitu.

Olejek waniliowy ((Fructus Vanillae) znana jest ze swych zmiękczających, nawilżających i tonizujących właściwości. To wiecznie zielona roślina, którą używali Aztekowie przez wieki jako przyprawę i jako lek. Ma ona właściwości afrodyzjaku, czyli substancji wzmagającej libido i silnie oddziałującej na sferę uczuciowo-seksualną. Stymuluje wydzielanie niektórych hormonów, takich jak testosteron i estrogen Wanilią przyprawiano czekoladę oraz przyrządzano różne pachnidła. Mydła i kosmetyki na bazie wanilii są bardzo delikatne i zmysłowe. W lecznictwie stosowano wanilię jako lek wzmacniający. Wanilia miała także odpędzać wszelkie troski. Wanilia odpręża, relaksuje oraz rewitalizuje ze względu na swoje właściwości aromaterapeutyczne, przywracające dobre samopoczucie. Olejek waniliowy jest wyjątkowo skuteczny w procesie regenerowania się skóry, zapobiega jej wysuszaniu i starzeniu. W lecznictwie stosowano wanilię jako lek wzmacniający. Wanilia miała także odpędzać zmęczenie oraz troski. Olejek waniliowy jest wyjątkowo skuteczny w procesie regenerowania się skóry, zapobiega jej wysuszaniu i starzeniu. Ma działanie antyoksydacyjne, antykancerogenne, antydepresyjne, relaksujące i uspokajające.

Olejek drzewa sandałowego (łac. Pterocarpus Santalinus) zaliczany jest do afrodyzjaków i należy do najstarszych pachnideł ludzkości. Popularny do przygotowywania kadzideł. Polecany jest do relaksującego masażu ponieważ działa uspokajająco. Posiada łagodne właściwości dezynfekujące i antyseptyczne. Wpływa bardzo korzystnie na różne rodzaje cery i łagodzi różne dolegliwości skóry. Stosowany jest do pielęgnacji cery suchej i odwodnionej. Nadaje się też do cery tłustej z trądzikiem ze względu na walory ściągające i antyseptyczne.

Opuncja figowa (łac. Opuntia Indica) pochodzi z Ameryki i od setek lat znana była u Indian. Zawiera 17 różnych aminokwasów, wapń, potas, magnez, krzem, sód, żelazo, glin, mangan, beta-karoten, witaminy E, B1, B2, B3, C i PP. Wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe, zwiększające nawodnienie i odporność skóry oraz antyoksydacyjne, zapobiegające fotostarzeniu się skóry. Wzmacnia barierę naskórkową, dzięki czemu hamuje utratę wody ze skóry, działa przeciwzapalnie, łagodząco i przeciwalergicznie. Pobudza regenerację i gojenie naskórka, wpływa na poprawę elastyczności i spójności skóry. Stanowi najwspanialszą ochronę skóry przed niszczycielskim wpływem wolnych rodników.

Otręby owsiane (Colloidal Oatmeal) mają od dawna znane właściwości kojące i tonizujące. Wyciąg z owsa ma przede wszystkim odżywcze działanie na skórę, a zwłaszcza na skórę starzejącą się. Wynika to z wysokiej zawartości w owsianych otrębach związków polifenolowych, które mają silne działanie przeciwutleniające. Z tych względów otręby owsiane są bardzo często używane do sporządzania maseczek i wielu innych kosmetyków. Odwar z owsa dodaje się też do kąpieli stóp przy ich nadmiernej potliwości,

Prowitamina B5 (Panthenol) czyli kwas pantotenowy jest uznanym składnikiem w pielęgnacji kosmetycznej skóry i włosów. Wykazuje działanie gojące, łagodzi podrażnienia oraz znakomicie nawilża skórę. Pantenol nie wykazuje właściwości alergizujących. Witamina B5 łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Wydatnie zmniejsza utratę wody przez naskórek i nawilża skórę, nadając jej miękkość, elastyczność oraz pożądaną jędrność. Pantenol wspomaga proces gojenia ran oraz niweluje blizny. Dzięki działaniu rewitalizującemu dla bariery lipidowej naskórka, już po tygodniu stosowania skóra wykazuje lepsze nawilżenie, a nadmierne łuszczenie zostaje zupełnie zminimalizowane.

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6