Telefon: 324532236

Witamy w LAVEA

6. Składniki naturalne w mydłach i kosmetykach

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Miód w kosmetykach naturalnych

Parabeny (Parabens) to syntetyczne konserwanty wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do przedłużania trwałości produktów poprzez utrzymanie ich czystości mikrobiologicznej. Są najbardziej popularnymi konserwantami syntetycznymi w kosmetykach, a 80% wykorzystywanych konserwantów syntetycznych  to właśnie parabeny. Do niedawna parabeny uznawane były za bezpieczne, jednak ostatnio spotykają się z coraz większą krytyką. Pojawiają się opinie o niekorzystnym oddziaływaniu parabenów na skórę i organizm człowieka.Organizacje pro-konsumenckie, ekologiczne i część osób ze środowiska medycznego coraz częściej podnoszą kwestię niepożądanego wpływu parabenów na człowieka. Lobby producenckie odpiera te zarzuty twierdząc, że parabeny stosowane na obszarze UE zostały dokładnie przebadane, a ich rzekomo szkodliwe działanie nie zostało potwierdzone w badaniach.

Pigwa (łac. Cydonia) posiada aromatyczne owoce i ogromne bogactwo składników mineralnych jak magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, a także pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C.

Piżmo (White Musk) wchodziło w skład ulubionych perfum Marii Antoniny, żony Ludwika XVI. Z opowieści o Wersalu możemy usłyszeć, że komnata monarchini pachniała piżmem przez długie lata. Piżmo pachnie czystością i świeżością oraz ma jedne z najbardziej zmysłowych nut zapachowych. Jest uwodzicielskim afrodyzjakiem więc podziała na każdą osobę płci przeciwnej. Piżmo daje iście królewskiego aromatu temu mydełku, poprawi nam humor i sprawi, że po umyciu zapach ten będzie Ci towarzyszył przez wiele godzin.

Róża damasceńsa (Rosa Damascena) czyli woda różana uważana jest za skarb urody i piękna. Tonizuje, odświeża oraz nawilża skórę. Jest idealnie dopasowana do skóry suchej oraz wrażliwej. Posiada własności przeciwzmarszczkowe i jest bogata w bioflawonoidy. Przywraca jej witalność oraz świeżość. Reguluje nieprawidłowości wydzielania sebum. Pozwala zachować cerę świetlistą, przywraca jej witalność, świeżość i naturalny blask. Olejek różany jest w stanie łagodzić, a często eliminować problemy skórne wynikające z zaburzenia mikrokrążenia. W świetle przeprowadzonych badań, olejek ten naprawia uszkodzone naczynia, zmniejsza zaczerwienienie oraz poprawia ogólną kondycję skóry. Woda różana Rose Rain jest polecana do kosmetyków redukujących obrzęki i spękane naczynka, drenujących oraz poprawiających ogólne krążenie. Działa stymulująco, pobudza mikrokrążenie, wzmacnia i uszczelnia naczynka krwionośne, tonizuje i równoważy skórę. Działa ona oczyszczająco, przeciwbakteryjnie i antyseptycznie.

Rumianek (łac. Chamomilla Recutita) w kosmetyce jest jednym z najpopularniejszych ziół. Nie ma chyba osoby, która myśląc o działaniu rumianku nie pomyśli o jego łagodzących właściwościach. Ta roślina jest idealna do cery podrażnionej, wrażliwej i delikatnej. Rumianek też nie tylko łagodzi podrażnienia czy zmniejsza obrzęk, ale też wyjątkowo odświeża skórę. Jest to bardzo ważne gdy nasza skóra nie toleruje silnych środków. Posiada także właściwości rozjaśniające co sprawi, że znikną nam przebarwienia. Ze względu na swoje pielęgnacyjne właściwości rumianek zawiera substancje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i pobudzające przemianę materii w skórze. Posiada łagodzące właściwości, a mało która roślina jest tak idealna do cery podrażnionej, wrażliwej i delikatnej. Maseczki rumiankowe są korzystne na wypryski i zapalenie skóry. Natomiast parowanie twarzy oparami rumianku pomaga przy trądziku, zapaleniu zatok i katarze. Natomiast napar z rumianku nadaje włosom połysk i elastyczność.

Serwatka była uznana dotąd za coś zbędnego, czyli odpad. Od kilku lat zainteresowano się jej wykorzystaniem, ponieważ bioaktywne składniki białek serwatkowych mają zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej oraz w medycynie. Białka te działają antywirusowo i antybakteryjnie w przewodzie pokarmowym, wzmacniają śluzówkę żołądka, są pomocne z walce ze stresem, wykazują aktywność antygrzybiczną, a nawet hamują rozmnażanie rozwój komórek nowotworowych. Serwatka ma właściwości nawilżające dla skóry, także odżywcze, rozjaśniające i antyseptyczne. Jest doskonała dla skóry podrażnionej i przy oparzeniach. Jako składnik polecana jest zarówno przy cerze tłustej, jak i suchej. Serwatka obfituje w ważne dla zdrowia witaminy jak B2, B12, B1 i B6 oraz składniki mineralne fosfor, wapno, jod, sód oraz wapń.

Szałwia (łac. Salvia officinalis) w kosmetyce i lecznictwie obecna jest już od zarania wieków i  była symbolem zdrowia i długowieczności. O uzdrawiających właściwościach świadczy już jej nazwa, bowiem łacińskie salvare co oznacza leczyć, uzdrawiać. Jej ekstrakty mają różnorodne właściwości i zastosowanie. Ma zbawienny wpływ szałwii na naszą urodę. Szałwia od dawna ma swoje zastosowanie w kosmetyce ze względu na silne właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i oczyszczające. Dzięki temu znalazła zastosowanie przede wszystkim jako kosmetyk do cery tłustej łojotokowej i trądzikowej.

Tuberoza (łac. Polianthes Tuberosa) zachwyca niebywale pięknym i silnym zapachem, przypominającym zarówno jaśmin, konwalię, gardenię i kwiaty cytrusowe. Kwiat tuberozy najmocniej pachnie wieczorem, a przez cały dzień roztacza wokół siebie dość intensywną woń. Ponieważ zapach tuberozy jest nie tylko piękny i intensywny, ale także dość trwały, pozyskuje się z niej olejek eteryczny, który jest cenionym surowcem używanym do produkcji ekskluzywnych perfum, także mydeł.

Werbena cytrynowa (łac. Verbena Officinalis) pochodzi z Ameryki i była szeroko używana w rytuałach Indian amerykańskich w celu wzmocnienia ich snów. Uważa się, że werbena stymuluje kreatywność poetów i pisarzy. Posiada silne właściwości przeciwzapalne i relaksujące. Ma również działanie uspokajające i wzmacniające. Kąpiele z werbeną były zalecane przeciwko urokom i dla spełnienia marzeń. Werbena uważana jest również za afrodyzjak, który miał zatrzymać miłość ukochanej osoby. Umycie rąk w wyciągu z tej rośliny miało powodować wzbudzenie miłości przez jedno dotknięcie wybranka lub wybranki.Werbena ogranicza rozmnażanie się wirusów, bakterii i drożdżaków. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, tonizujące, przeciwutleniające i ściągające. Pomaga w stanach wyczerpania organizmu, działa relaksująco, uspokajająco, antydepresyjnie - skutecznie wzmacnia układ nerwowy i uspokaja psychikę, dając poczucie odprężenia przez redukcję napięcia i stresu. Werbena odmładza, tonizuje i ujędrnia skórę. Hamuje nadmierne pocenie się, dezodoruje, nadaje ciału trwale przyjemny cytrusowy zapach.

Woda z kwiatów pomarańczy (Citrus Aurantium) lub inaczej woda pomarańczowa otrzymywana jest poprzez destylację z parą wodną świeżych płatków kwiatów pomarańczy. Nie zawiera żadnych konserwantów, nie wystawiana na działanie światła, powietrza i ciepła zachowuje swoje właściwości przez 24 miesiące. Odświeża, tonizuje i nawilża skórę. Przywraca jej witalność oraz świeżość. Reguluje nieprawidłowości wydzielania sebum, uszczelnia naczyńka krwionośne, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Pozwala zachować cerę świetlistą, przywraca jej witalność, świeżość i naturalny blask. Woda ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i oczyszczające. Wykazuje aktywność antyseptyczną przeciwko różnym bakteriom patogennym, również szczepom odpornym na antybiotyki. Destylat z kwiatów pomarańczy jest polecany do kosmetyków chroniących skórę i włosy przed procesami utleniania.

Winorośl (łac. Vitis) należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, a historia jej sięga siódmego tysiąclecia przed naszą erą. Jako pierwsi dzikie winogrona odkryli Persowie. Winogrona, nie bez powodu nazywa się owocami bogów ponieważ są skarbnicą znakomitych substancji regenerujących i oczyszczających organizm. Ciemne winogrona są lepsze od jasnych ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe i eliminują z organizmu wolne rodniki. Winogrona to źródło polifenoli, zawierają dużo witamin jak B, C, D, E i PP oraz mikroelementy: bor, wapń, żelazo, magnez, potas i miedź. Sok z czerwonych winogron, podobnie jak z żurawin zawiera także bioflawonoidy. Bogaty jest także w łatwo przyswajalne węglowodany, glukozę i fruktozę, a także w kwasy owocowe AHA.

Wiśnia (łac. Prunus Cerasus) to owoc, który jako pierwsi w Europie uprawiali Grecy, jednak to dzięki Rzymianom, wśród których owoce te były niezwykle popularne rozpowszechniły się na całym kontynencie. Owoce wiśni zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika). Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Przemywanie powiek naparem z suszonych kwiatów wiśni pomaga np. przy zapaleniu spojówek. Wiśnie zawierają witaminy C, K, B1 i B2, a także potas, miedź i żelazo.

Zielona glinka (łac. Viridi Argilla) zawiera blisko dwadzieścia rodzajów soli mineralnych. Ma właściwości dezynfekujące, absorpcyjne, gojące i odżywcze. Lecznicze i pielęgnacyjne właściwości tej glinki polegają na tym, że glinka zielona absorbuje i wychwytuje toksyny oraz substancje szkodliwe zgromadzone na powierzchni skóry jednocześnie ją odżywiając. Glinka wygładza naskórek delikatnie go złuszczając, zmniejsza zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu. Koi drobne skaleczenia, lekkie oparzenia i ugryzienia komarów, dezynfekuje istniejące zmiany skórne, przyspiesza ich gojenie i przyczynia się do wyrównania pH do wartości przyjaznej dla skóry. Zielona glinka należy do grupy naturalnych preparatów kosmetycznych wspomagających leczenie trądziku pospolitego oraz problemów z cerą łojotokową. Opóźnia procesy starzenia skóry, spłyca zmarszczki, wygładza i regeneruje cerę, jest doskonała jako delikatny peeling. Zielona glinka ujędrnia oraz uelastycznia ciało oraz niweluje cellulit.

Zielona herbata (łac. Thea Sinesis) uelastycznia skórę i zachowuje jej sprężystość. Ekstrakt z zielonej herbaty chroni skórę przed wolnymi rodnikami oraz przed szkodliwymi wpływami zanieczyszczonego środowiska, dotlenia komórki skóry, pobudza procesy odnowy komórek. Jest bogatym źródłem prowitaminy A oraz witamin B1, B2, C, PP, K i mikroelementów. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy skutecznie usuwają wolne rodniki z organizmu, zaś polifenole pomagają zapobiegać miażdżycy i chorobom serca. Związki te działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo, łagodzą reakcje alergiczne. Wpływają na ciało i psychikę harmonizująco, odprężająco i energizująco.

Żeń-szeń (Panax Ginseng) to roślina lecznicza dziko występująca w północno-wschodnich Chinach, na północy Półwyspu Koreańskiego oraz w Japonii i wschodniej części Rosji, która uważana jest za panaceum. Z korzenia żeń-szenia wytwarza się wyciąg, który dodawany jest do kosmetyków różnego typu z racji jego właściwości odmładzających. Żeń-szeń posiada właściwości antyoksydacyjne, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Stosuje się go w celu mobilizacji wydolności fizycznej i psychicznej osób, które prowadzą aktywny i wyczerpujący tryb życia, a także w celu odzyskania sił po chorobach, przemęczeniu nadmierna pracą, dla regulacji działania narządów wewnętrznych i układu nerwowego oraz dla podtrzymania aktywności w starszym wieku.

Żurawina (łac. Vaccinium) i jej walory zdrowotne znane były już starożytnym Słowianom, a Indianom północnoamerykańskim żurawinę zalecali sami szamani. Jest ona bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, PP, flawonoidów, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z infekcjami. Naukowo potwierdzone jest także, że żurawina to jedno z najbogatszych źródeł polifenoli (przeciwutleniaczy) zapobiegających chorobom, a przy tym bardzo korzystnie wpływająca na zdrowie i urodę. Właśnie kompleks flawonoidów, antocyjan i witaminy C zawartych w żurawinie stanowi najwspanialszą ochronę skóry przed niszczycielskim wpływem wolnych rodników. Działania lecznicze owocu żurawiny obejmuje działanie antybakteryjne jak również przeciwzapalne. Żurawina ma wpływ na wzrost odporności organizmu, przeciwdziała chorobom grzybiczym i spowalnia procesy starzenia się komórek.

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6